Otyłość to przewlekła, ogólnoustrojowa choroba metaboliczna, która manifestuje się patologicznym nagromadzeniem tkanki tłuszczowej w organizmie. W parze z otyłością idzie także przewlekły stan zapalny, o czym może świadczyć podwyższone stężenie we krwi CRP.
Tkanka tłuszczowa oprócz tego, że jak sama nazwa wskazuje gromadzi tłuszcz, jest także narządem endokrynnym, czyli uczestniczy w produkcji hormonów. Do takich możemy zaliczyć m. in. leptynę i adiponektynę. W otyłości dochodzi do wzrostu stężenia leptyny, spada natomiast stężenie adiponektyny.
✔️Leptyna uważana jest za „hormon sytości”. Hamuje układ głodu, a pobudza układ sytości. Ponadto poprawia tolerancję glukozy i wrażliwość tkanek na insulinę. Wydaje się więc, że jej podwyższone stężenie w otyłości nie powinno być zjawiskiem negatywnym. Niestety w takiej sytuacji obserwuje się także leptynooporność, co oznacza, że większość osób otyłych nie jest wrażliwa na wyprodukowaną w nadmiarze leptynę.
✔️Zmniejszone wydzielanie adiponektyny, do którego dochodzi w otyłości również nie jest korzystne, ponieważ adiponektyna m. in. wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwmiażdżycowe.
Nieleczona otyłość generuje wiele powikłań i może prowadzić do wystąpienia wielu schorzeń wśród których można wyróżnić:
– zaburzenia układu sercowo-naczyniowego – czyli nadciśnienie tętnicze, miażdżyca tętnic, choroba niedokrwienna i zawał mięśnia sercowego
– zaburzenia ze strony układu pokarmowego, do których możemy zaliczyć niealkoholowe stłuszczenie wątroby, chorobę refluksową przełyku bądź kamicę pęcherzyka żółciowego
– zaburzenia hormonalne, które prowadzą do rozwoju insulinooporności, nieprawidłowej tolerancji glukozy, a w konsekwencji do powstania cukrzycy typu 2. Innym zaburzeniem hormonalnym jest także zespół policystycznych jajników
– obturacyjny bezdech senny
– osteoporozę i zmiany zwyrodnieniowe kręgosłupa
– zaburzenia gospodarki lipidowej – tutaj chodzi głównie o obniżone stężenie frakcji HDL cholesterolu oraz podwyższone stężenie cholesterolu całkowitego, frakcji LDL oraz trójglicerydów
– niektóre nowotwory