Tarczyca to narząd, w którym zachodzi produkcja hormonów takich jak tyroksyna (T4) i trójjodotyronina (T3).
T3 i T4 odpowiadają w organizmie m.in. za:
– zwiększenie ilości wytwarzanego ciepła,
– prawidłową przemianę węglowodanów,
– wspomaganie eliminacji nadmiaru płynów,
– przyspieszanie trawienia tłuszczów, syntezę i katabolizm białek
Stan, w którym tyroksyna i trójjodotyronina wytwarzane są w niedostatecznej ilości oznacza niedoczynność tarczycy. Jedną z jej przyczyn jest choroba Hashimoto
Hashimoto zaliczane jest do chorób autoimmunologicznych, czyli takich w których „błędnie pobudzony” układ odpornościowy wytwarza przeciwciała przeciwko tkankom własnego organizmu. W tym przypadku dochodzi do zaniku komórek pęcherzykowych tarczycy, a następnie do spadku stężenia jej hormonów
Konsekwencjami niedoborów hormonów T3 i T4 mogą być np.:
– refluks, częste wzdęcia, zaparcia, SIBO
– wysoki poziom cholesterolu całkowitego i LDL, a niski HDL
– podwyższony poziom enzymów wątrobowych AST i ALT
– nadciśnienie tętnicze
– tendencja do zatrzymywania wody w organizmie i powstawania obrzęków
– niedokrwistość z niedoboru żelaza
– trudności z utrzymaniem prawidłowej masy ciała, nagły przyrost wagi, insulinooporność
Hashimoto jako schorzenie o podłożu autoimmunologicznym często współistnieje z innym chorobami z autoagresji takim jak np. łuszczyca, reumatoidalne zapalenie stawów czy celiakia. Przyczyn chorób autoimmunologicznych upatruje się m.in. w zaburzeniach składu mikrobioty, na którą wpływ ma nasz sposób odżywiania